Για κάποιες ομάδες του πληθυσμού, το ψύχος που έφερε η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» θα έχει σημαντικά σοβαρότερες επιπτώσεις στον οργανισμό τους. Όπως επεσήμανε στο ygeiamou ο Καθηγητής Καρδιολογίας και Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Γεράσιμος Σιάσος, αυτές τις ημέρες οι οι ευπαθείς ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με χρόνια νοσήματα, με νοσήματα του αναπνευστικού και του καρδιαγγειακού συστήματος καθώς και τα μικρά παιδιά θα πρέπει να δείξουν μεγάλη προσοχή.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και ευνοούν την εκδήλωση καρδιαγγειακών συμβαμάτων όπως εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια. Παράλληλα, κρύο, χιόνια και βροχή αποτελούν ιδανικές συνθήκες για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος που, ιδίως αυτόν τον χειμώνα, έχουν δοκιμάσει σκληρά το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).

Σε παλαιότερα άρθρα, έχουμε αναφερθεί στις καλύψεις των συμβολαίων υγείας για τη νοσοκομειακή περίθαλψη τόσο για τις παθήσεις τις καρδιάς όσο και για τις ιώσεις στα παιδιά. Τι προβλέπεται ωστόσο για την απλή επίσκεψη του γιατρού στο σπίτι;

Ασφάλιση Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης

Για τις ημέρες του ψύχους, οι ειδικοί τονίζουν ότι άτομα με καρδιολογικό ιστορικό θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με γιατρό σε περίπτωση που νιώσουν πόνο στο στήθος, δύσπνοια ή δυσφορία. Αντίστοιχα, μια γρίπη ή ένα βαρύ κρυολόγημα με έντονα συμπτώματα μπορεί να χρειαστεί ιατρική επίσκεψη για εκτίμηση της κατάστασης.

Τα ασφαλιστικά προγράμματα πρωτοβάθμιας (εξωνοσοκομειακής) περίθαλψης καλύπτουν έναντι μικρής συμμετοχής την επίσκεψη συμβεβλημένου (συνήθως) με την ασφαλιστική εταιρεία γιατρού από το δίκτυο υγείας. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να έχουν στη διάθεσή τους έως και απεριόριστο αριθμό κατ’ οίκον επισκέψεων αναλόγως το συμβόλαιο, με κάποιες εταιρείες να διευκρινίζουν πως κριτήρια για την παροχή αποτελούν ο επείγων χαρακτήρας του περιστατικού και η αντικειμενική αδυναμία μετακίνησης του ασφαλισμένου ασθενούς.

Το κόστος των επισκέψεων διαφέρει, με τις επισκέψεις εκτός ωραρίων και κατά τις αργίες να είναι υψηλότερο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη ενός παθολόγου που μπορεί κανονικά κοστίζει έως και 90€, μέσω του ασφαλιστηρίου μπορεί να στοιχίσει λιγότερα από τα μισά.

Συνήθως οι εταιρείες παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες στους ασφαλισμένους τους. Επικοινωνώντας με το αρμόδιο τμήμα, οι ασφαλισμένοι μπορούν να λάβουν χρήσιμες οδηγίες όπως ποια είναι η κατάλληλη ιατρική ειδικότητα για το περιστατικό υγείας που τους απασχολεί αλλά και πώς μπορούν να έρθουν σε επαφή. Άλλες εταιρείες θέτουν ως προαπαιτούμενο την επικοινωνία με την εταιρεία ώστε ο αρμόδιο γιατρός να εκτιμήσει την κατάσταση και να αποφασίσει αν και σταλεί γιατρός στο σπίτι του ασφαλισμένου. Μια ακόμα πιθανή προϋπόθεση είναι ο τόπος εξέτασης από τoν γιατρό να αποτελεί και τη μόνιμη διαμονή του ασφαλισμένου.

Διαβάστε επίσης:

Νοσοκομειακό πρόγραμμα: Πόσες ημέρες νοσηλείας καλύπτει το ασφαλιστήριο

Τροχαίο ατύχημα: Δύο σενάρια νοσηλείας που καλύπτουν τα ασφαλιστήρια

Νοσηλεία – Αποζημίωση: Τρεις κινήσεις που θα «σώσουν» το πορτοφόλι σας