Το 1890 αποτέλεσε ημερομηνία σταθμό για τη διάγνωση και θεραπεία νοσημάτων του πνεύμονα αλλά και την αντιμετώπιση άλλων επικίνδυνων καταστάσεων που δεν σπανίζουν, όπως η κατάποση ενός παιχνιδιού από το παιδί. Κάπως έτσι άλλωστε «γεννήθηκε» τη χρονιά εκείνη η βρογχοσκόπηση, όταν ο  Γερμανός ωτορινολαρυγγολόγος Gustav Killian, χρησιμοποιώντας έναν τύπο λαρυγγοσκοπίου, κατόρθωσε να επισκοπήσει την τραχεία και να αφαιρέσει ένα ξένο σώμα, που είχε ενσφηνωθεί στο δεξιό βρογχικό δένδρο, κερδίζοντας τον τίτλο του «πατέρα» της απλής αλλά σωτηρίας μεθόδου.

H βρογχοσκόπηση ή επισκόπηση ή ενδοσκόπηση του βρογχικού δένδρου αποτελεί μια μέθοδο που, χάρη στην απλότητά της, εφαρμόζεται για διαγνωστικούς και θεραπευτικούς σκοπούς σε ένα ευρύ πεδίο της σύγχρονης ιατρικής πρακτικής όπως:

  • Όγκοι (καλοήθεις ή κακοήθεις) των βρόγχων, του πνεύμονα, του οισοφάγου, του μεσοθώρακα
  • Παράλυση ή γενικότερη βλάβη των φωνητικών χορδών
  • Εμπόδια/στενώσεις των αεραγωγών (π.χ. εισρόφηση ξένου σώματος)
  • Διάχυτες διάμεσες πνευμονοπάθειες
  • Πνευμονική αιμορραγία
  • Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
  • Εγκαύματα αεραγωγών κ.α.

Πού και γιατί διενεργείται 

Όπως εξηγεί στο ygeiamou o Νικόλαος Δ. Χαΐνης, Διευθυντής της Β’ Πνευμονολογικής Κλινικής στο Metropolitan Hospital, υπάρχουν πολλές ενδείξεις που καθιστούν απαραίτητη τη βρογχοσκόπηση, επί το πλείστον διαγνωστικές εν σχέσει με διάφορα συμπτώματα ή παθολογικές εργαστηριακές εξετάσεις, καθώς και για την παρακολούθηση αλλά και θεραπεία διαφόρων νοσημάτων. Πέρα από το νοσοκομείο σε απλή κλίνη ή Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για βαρέως πάσχοντες, η εξέταση μπορεί να διενεργηθεί και σε μονάδες ημερήσιας νοσηλείας και εξωτερικά ιατρεία. Για την κάλυψη της εξέτασης από ασφαλιστήριο υγείας επομένως, το πού και γιατί πραγματοποιείται είναι καθοριστικοί παράγοντες για την ενεργοποίηση της κάλυψης.

  • Νοσοκομειακό πρόγραμμα

Στα περισσότερα ασφαλιστικά προγράμματα νοσοκομειακής περίθαλψης η βρογχοσκόπηση λογίζεται ως (ελάχιστα) επεμβατική διαγνωστική εξέταση ή εξέταση που απαιτεί εξειδικευμένα εργαστήρια είτε/και υπηρεσίες ιατρού και αναισθησιολόγου και πιθανώς λήψη βιοψίας και καλύπτεται κατά τα προβλεπόμενα για ενδοσκοπικές πράξεις (διαβάστε εδώ). Ειδικότερα, ένα νοσοκομειακό συμβόλαιο θα καλύψει:

  1. την προγραμματισμένη εξέταση για τον έλεγχο συμπτωμάτων, το ιστορικό και την κλινική εξέταση (π.χ. χρόνιος βήχας, αιμόπτυση, εισπνευστικός συριγμός, βραχνάδα, δυσλειτουργία-πάρεση-παράλυση φωνητικών χορδών, θωρακικός πόνος κ.α.)
  2. τη βρογχοσκόπηση που έπεται ενός τραύματος θώρακα φερ’ ειπείν στο πλαίσιο διερεύνησης συμπτωμάτων και, εφόσον πρόκειται για καλυπτόμενη από τους όρους περίπτωση, να γίνει χρήση του νοσοκομειακού ασφαλιστηρίου για εξέταση στο νοσοκομείο
  3. ένα επείγον/έκτακτο περιστατικό όπως εισρόφηση (γαστρικού περιεχομένου-ξένου σώματος), τραύμα θώρακος, χημικά ή θερμικά εγκαύματα, όχι στα εξωτερικά ιατρεία ωστόσο αν δεν υπάρχει συμπληρωματική κάλυψη πρωτοβάθμιας περίθαλψης (συνηθέστερη περίπτωση) είτε πάλι στο πλαίσιο του βασικού προγράμματος, εφαρμόζοντας εντούτοις την πολιτική της ημερήσιας νοσηλείας (περισσότερα εδώ).

Προσοχή: Είναι μεγάλης σημασίας οι ασφαλισμένοι να γνωρίζουν τι ισχύει για το πρόγραμμά τους και την εν λόγω εξέταση. Κάποιες εταιρείες θα καλύψουν πλήρως τον ασφαλισμένο εφόσον μετέβη στο νοσοκομείο λόγω ενοχλήσεων αλλά η βρογχοσκόπηση δεν οδήγησε σε κάποιο εύρημα, στην περίπτωση ωστόσο που χρειαστεί κάποια επιπλέον πράξη (π.χ. λήψη βιοψίας) τότε θα καταβάλει το ποσό της απαλλαγής που του αναλογεί -εάν του αναλογεί- κατά τα προβλεπόμενα του συμβολαίου του για τις ημερήσιες νοσηλείες. Εάν όμως ο ασφαλισμένος βρίσκεται σε περιοχή που δεν «φτάνει» το δίκτυο υγείας της ασφαλιστικής εταιρείας, τότε μπορεί να προβεί στη βρογχοσκόπηση σε κάποιο ιατρείο της περιοχής του και να αποζημιωθεί απολογιστικά με την προσκόμιση όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών (διαβάστε περισσότερα εδώ).

  • Εξωνοσοκομειακό πρόγραμμα

Κάποια εξωνοσοκομειακά προγράμματα θα καλύψουν τη διενέργειά της κατόπιν ραντεβού ή εκτάκτως, μόνο εφόσον η εξέταση λάβει χώρα σε εξωτερικό ιατρείο και συνήθως για κάποιο έκτακτο περιστατικό είτε επί ύποπτης συμπτωματολογίας. Εφόσον όμως τα αποτελέσματα αποκαλύψουν κάποιοι πρόβλημα υγείας που απαιτεί αντιμετώπιση/θεραπεία (π.χ. όγκοι, λοίμωξη, αδιάγνωστη πλευριτική συλλογή,διάμεσες πνευμονοπάθειες κ.α.) θα χρειαστεί η ασφάλιση νοσοκομειακής περίθαλψης.

Παρακολούθηση για κακοήθεις νόσου

Στην περίπτωση καρκίνου που εκδηλώθηκε μετά τη σύναψη του ασφαλιστηρίου, η θεραπεία καλύπτεται σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις. Πρόκειται όμως για κατάσταση υγείας που απαιτεί παρακολούθηση του ασθενούς. Η βρογχοσκόπηση δεν διενεργείται μόνο για τη διάνοιξη των αεραγωγών από τις στενώσεις και αποφράξεις που προκαλούν οι κακοήθειες αλλά και για την παρακολούθηση της πορείας του ασθενούς μετά την αντιμετώπιση. Εν προκειμένω, το νοσοκομειακό πρόγραμμα θα την καλύψει έως το χρονικό όριο που προβλέπει για τη μετανοσηλευτική δαπάνη, μετά το πέρας του οποίου θα μπορεί να καλυφθεί μόνο εφόσον υπάρχει ασφαλιστήριο εξωνοσοκομειακής περίθαλψης.

Διαβάστε επίσης:

Διαγνωστικές εξετάσεις: Πέντε λόγοι που δεν πρέπει να λείπουν από το συμβόλαιό σας

Εξετάσεις και επισκέψεις σε μη συμβεβλημένα ιατρικά κέντρα: Πότε και πώς καλύπτονται

Ασφάλεια «πακέτο» με την αγορά υπηρεσιών και αγαθών – Πρέπει να αγοράσετε το «σετ»;