Σήμερα γίνεται η νέα κλήρωση του Προγράμματος «Τουρισμός για Όλους» για τη χορήγηση 125.000 άυλων ψηφιακών καρτών “voucher”, φτάνοντας έτσι τους 400.000 συνολικά δικαιούχους για εφέτος. Το πρόγραμμα καλύπτει τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα, στο πλαίσιο της καμπάνιας «Greece does have a winter» και αποσκοπεί στην ενίσχυση της ζήτησης του εγχώριου τουρισμού καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους.

Η επιδότηση ανέρχεται στα 150€ ανά δικαιούχο και 200€ για ΑμεΑ ενώ το voucher μπορεί να εξαργυρωθεί εφάπαξ στο ίδιο τουριστικό κατάλυμα είτε τμηματικά σε διαδοχικά στο ίδιο τουριστικό κατάλυμα είτε τμηματικά σε διαδοχικά τουριστικά καταλύματα (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Από την ηπειρωτική έως τη νησιωτική χώρα, τις μεγάλες πόλεις ή τα γραφικά χωρία και τους εναλλακτικούς προορισμούς, το σημαντικότερο είναι να απολαμβάνει κανείς την εξόρμησή του με ασφάλεια για την υγεία αλλά και οτιδήποτε αφορά το ταξίδι.

Ταξίδι στην επικράτεια, οικονομικό ασφάλιστρο

Τα ασφαλιστικά προϊόντα από τον κλάδο υγείας και την ταξιδιωτική ασφάλιση μπορούν να εξασφαλίσουν την απαραίτητη προστασία για τον ταξιδιώτη και την οικογένεια, με διαφορετικό τρόπο και πάντα σε συνάρτηση με τις παροχές και τους όρους του συμβολαίου.

Για όσους έχουν ήδη νοσοκομειακό πρόγραμμα θα πρέπει να έχουν φροντίσει να καλύπτει και ατυχήματα, κίνδυνος που απασχολεί περισσότερο στο πλαίσιο ενός ταξιδιού αν και ο φετινός χειμώνας, με την έκρηξη των λοιμώξεων κορωνοϊού, γρίπης και άλλων αναπνευστικών παθήσεων, επισημαίνει την ανάγκη ασφαλιστικής κάλυψης και για ασθένειες.

Για όποιον αναζητά μια λύση τελευταίας στιγμής, μπορεί να τη βρει στα προγράμματα ταξιδιωτικής ασφάλισης και μάλιστα έναντι χαμηλού κόστους. Η διάρκειά τους είναι συνήθως περιορισμένη (π.χ. 60 ημέρες) και, δεδομένου ότι το Πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» αφορά την επικράτεια, παράγοντες που επηρεάζουν το ασφάλιστρο όπως ο τόπος προορισμού και το μέρος διαμονής -εν προκειμένω τουριστικό κατάλυμα- ή και το μέσο ακόμα που θα χρησιμοποιηθεί για το ταξίδι, κρίνονται «λιγότερο επικίνδυνοι» σε σύγκριση φερ’ ειπείν με ένα ταξίδι για διανυκτέρευση σε desert camp στη Σαχάρα.

Κάποια επιπλέον επιπλέον ειδικά προνόμια της ταξιδιωτικής ασφάλισης μέσα από βασικές και συμπληρωματικές καλύψεις, αποτελούν

  • τα έξοδα για την ακύρωση ή καθυστέρηση πτήσεων, απώλεια συσκευών κ.α.
  • αποζημίωση σε περίπτωση θανάτου ή μερικής/ολικής ανικανότητας από ατύχημα
  • επείγοντα οδοντιατρικά έξοδα για ανακούφιση από επώδυνο επεισόδιο
  • έξοδα έρευνας και διάσωσης σε βουνό και θάλασσα
  • υπηρεσίες Ιατρικής Βοήθειας όπως υγειονομική μεταφορά π.χ. επείγουσα αεροδιακομιδή, έξοδα διανυκτέρευσης συγγενικών προσώπων κ.α. που αποτελούν συνήθως βασικές καλύψεις στα ταξιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα αλλά προαιρετικές στα προγράμματα νοσοκομειακής περίθαλψης με κόστος ενδεικτικά 26€ το έτος.

Χιόνια και άλλα εμπόδια

Οι χιονισμένες βουνοκορφές και πλαγιές που προσφέρονται για σκι και άλλα χειμερινά σπορ αποτελούν τοπ προορισμούς για όσους και όσες θέλουν να εκτοξεύσουν την αδρεναλίνη τους ή να επιδοθούν απλώς στις αγαπημένες τους δραστηριότητες εφόσον είναι η κατάλληλη εποχή του χρόνου. Ενέχουν όμως και αυξημένο ρίσκο.

Θα πρέπει να ενισχύστε την ταξιδιωτική σας ασφάλιση με κάλυψη σωστικού συνεργείου και υγειονομικής διακομιδής, καθώς στην περίπτωση που δυσμενείς καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν τη μεταφορά (μέσα από το πρόγραμμα άμεσης  Ιατρικής Βοήθειας), οι εταιρείες έχουν το δικαίωμα να αναστείλουν την παροχή.

Έπειτα, ένα αγκάθι αποτελεί η φύση του σπορ και για την κάλυψη δαπανών νοσηλείας από ατύχημα, καθώς  τα περισσότερα συμβόλαια υγείας δεν αναγράφουν ρητώς τον όρο σκι παρά τα επικίνδυνα αθλήματα στις γενικές εξαιρέσεις και παραθέτουν άλλα παρόμοιας φύσης σπορ (αναρρίχηση σε βουνά, πτώση με αλεξίπτωτο, αγώνες με μηχανοκίνητα κ.α) είτε τον γενικό όρο «επικίνδυνα σπορ» ή τη συµµετοχή ή/και ενασχόληση με χειµερινά/θερινά σπορ κ.α. Για τον λόγο αυτό πρέπει ο ενδιαφερόμενος να ζητά λεπτομερή ενημέρωση από τον πωλητή/διαμελαβητή της ασφάλισης. Σύμφωνα με στελέχη του ασφαλιστικού κλάδου, υπάρχουν και ειδικές περιπτώσεις ή συμφωνίες για τις οποίες η εταιρεία θα καλύψει τον ασφαλισμένο όπως:

  • μετά από ατύχημα στη διάρκεια του σκι, εφόσον κατά τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου δηλώθηκε ότι αποτελεί χόμπι
  • εφόσον μπει επασφάλιστρο λόγω της επικινδυνότητας του σπορ ή πολύ υψηλά ασφάλιστρα.

Ενδεχομένως πάλι να μην υπάρχουν τέτοιοι περιορισμοί για μια ταξιδιωτική ασφάλιση, σύμφωνα με το πνεύμα βέβαια αυτών των ασφαλιστηρίων, τα οποία προσφέρουν συνήθως και ειδική προαιρετική κάλυψη για σκι ή χειμερινά σπορ, η οποία περιλαμβάνει αποζημίωση για υλικές ζημιές σχετικά με τον εξοπλισμό, τη μετακίνηση σε άλλο θέρετρο αν η αρχική πίστα κλείσει και την έκτακτη διαμονή σε περίπτωση χιονοστιβάδας. Βεβαιωθείτε ωστόσο ότι η συμπληρωματική κάλυψη αφορά και την Ελλάδα και δεν προσφέρεται μόνο για ταξίδια στο εξωτερικό.

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ταξίδι – Απρόοπτα: Έξτρα ασφαλιστικές καλύψεις για κάθε περίπτωση

Ταξιδιωτική ασφάλιση: 5 λάθος κινήσεις που αυξάνουν το κόστος