Οι επεμβάσεις στο γυναικείο στήθος είναι μια από τις πλέον διαδεδομένες επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής που, σχεδόν αυτομάτως, συνδέονται με αυξητική των μαστών για ένα εντυπωσιακότερο μπούστο. Δεν είναι όμως λίγες οι γυναίκες που θα καταφύγουν στο νυστέρι για να μικρύνουν το στήθος του, όχι μόνο για ευκολότερη εύρεση ρούχων αλλά και για διευκόλυνση της καθημερινότητάς τους ή την προστασία της υγείας τους.

Η μεγαλομαστία ή γιγαντομαστία αποτελεί λειτουργικό πέρα από αισθητικό γυναικείο πρόβλημα. Η μεγάλη μάζα μαστού πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες ινοκυστικής μαστοπάθειας, παθήσεων της σπονδυλικής στήλης (π.χ. κύφωση), παρατρίμματων (συγκαμάτων) κάτω από το μαστό (υπομάστιος πτυχή) και καρκίνου του μαστού, ενώ μειώνει ακόμα τη διαγνωστική ικανότητα της μαστογραφίας.

Ενδεικτικά για την περίπτωση της σπονδυλικής στήλης, αμερικανική έρευνα σε γυναίκες με μεγάλους μαστούς έδειξε πως η μειωτική στήθους συνεισέφερε σημαντικά στην ανακούφιση από πόνους στον αυχένα, τη σπονδυλική στήλη και τη μέση, καθώς και στην καλύτερη λειτουργικότητα του αυχένα έως και 75%, τιμή εξαιρετικά υψηλή, που καθιστά την επέμβαση μειωτικής μαστοπλαστικής θεραπευτική, εξηγούν οι ειδικοί.

Έγκριτοι πλαστικοί χειρουργοί σημειώνουν μάλιστα ότι επιβάλλεται σε πολλές ασθενείς με κλινικά επιβεβαιωμένη πάθηση στη σπονδυλική στήλη να μειώσουν το στήθος τους πριν ή αμέσως αφότου προβούν σε επέμβαση διόρθωσης, ώστε να διασφαλίσουν διάρκεια στο αποτέλεσμα της διορθωτικής επέμβασης στη σπονδυλική στήλη και ταυτόχρονα να αποφορτίσουν τον αυχένα τους.

Ποια περίπτωση καλύπτεται

Κατά τη μειωτική μαστών αφαιρείται τμήμα του στήθους με αποτέλεσμα το μικρότερο μέγεθος και κατ’ επέκταση βάρος του. Πέρα από τη βελτίωση στη λειτουργικότητα και ποιότητα ζωής της γυναίκας (π.χ. συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες), η χειρουργική επέμβαση βελτιώνει και το αισθητικό αποτέλεσμα, αφού γίνεται παράλληλα ανόρθωση του στήθους για διόρθωση του σχήματος. Σε περιπτώσεις γιγαντομαστίας σε νεαρή ηλικία μάλιστα, συστήνεται η πραγματοποίηση της επέμβασης κατά την εφηβεία ώστε να προληφθούν τα συμπτώματα από το βάρος των μαστών.

Στα περισσότερα νοσοκομειακά προγράμματα η επίμαχη χειρουργική επέμβαση δεν εντοπίζεται στις λίστες με τις επεμβάσεις ούτε και θα τύγχανε κάλυψης από την εταιρεία, αφού αντιμετωπίζεται ως ιατρική πράξη αισθητικής αποκατάστασης, σημειώνουν ασφαλιστικοί σύμβουλοι. Η αισθητική αποκατάσταση των μαστών (ενθέματα σιλικόνης, σχηματισμός θηλής κλπ) καλύπτεται παραδοσιακά μόνο στις περιπτώσεις προηγηθείσας μαστεκτομής.

Οι ενδιαφερόμενες συνεπώς θα πρέπει να αναζητήσουν το κατάλληλο ασφαλιστικό προϊόν υγείας, καθώς στην αγορά υπάρχουν προγράμματα που θα καλύψουν στη σμίκρυνση μαστών ως μεγάλη ή βαριά επέμβαση επανορθωτικής/πλαστικής χειρουργικής ιατρικής αναγκαιότητας, υπό μία προϋπόθεση: την αφαίρεση τμήματος με βάρος μεγαλύτερο των 350γρ.

Συνήθως απαιτείται μία διανυκτέρευση στην κλινική και η επιστροφή στην εργασία γίνεται μετά από μία εβδομάδα έως 10 ημέρες.

Διαβάστε επίσης:

Kρύψατε χρόνια από τον ασφαλιστή – Και άλλες 3 ψευδείς δηλώσεις που σας «καίνε»

Επέμβαση στο εξωτερικό: Τι προβλέπει το ασφαλιστήριο για να συνεννοηθείτε σε ξένη γλώσσα

Ασφαλιστήριο: Πότε «επιτρέπει» τη δεύτερη ιατρική γνώμη