Το αποτύπωμα στην υγεία από μια ασθένεια ή έναν σοβαρό τραυματισμό όπως ένα εργατικό ατύχημα που κόστισε την όραση, η ξαφνική διάγνωση πολλαπλής σκλήρυνσης ή ένας καρκίνος, μπορεί να είναι μόνιμο, με συνέπειες δυσβάστακτες για την ψυχική, σωματική αλλά και οικονομική ευημερία του παθόντα.

Αν και τα παραδοσιακά ασφαλιστικά προγράμματα υγείας καλύπτουν νοσηλευτικές δαπάνες, διαγνωστικές εξετάσεις ή υπηρεσίες επείγουσας ιατρικής φροντίδας, σοβαρές ασθένειες και ατυχήματα θα κοστίσουν συνήθως πολύ περισσότερα χρήματα από ένα σύνηθες περιστατικό υγείας. Για τις περιπτώσεις αυτές υπάρχουν τα επιδοματικά προγράμματα Ασφάλισης Σοβαρών Ασθενειών.

1. Τι είναι η ασφάλιση σοβαρών ασθενειών;

Η ασφάλιση σοβαρών ασθενειών αποτελεί ένα ασφαλιστικό προϊόν που συμπληρώνει την ασφάλιση υγείας, παρέχοντας στον ασφαλισμένο ένα δίχτυ οικονομικής προστασίας για έξοδα που θα προκύψουν από ένα σοβαρό περιστατικό υγείας και δεν καλύπτονται από το νοσοκομειακό ή εξωνοσοκομειακό συμβόλαιο υγείας (π.χ. δαπανηρές θεραπείες, έξοδα δεύτερης ιατρικής γνώμης κ.α.). Είναι ένα ασφαλιστήριο όπου οι καλύψεις και αποζημιώσεις γίνονται απλά και εύκολα μέσω μια άπαξ καταβολής επιδόματος 5.000, 10.000, 20.000, 50.000 έως και 300.000€ αναλόγως το πρόγραμμα και ανεξαρτήτως οποιωνδήποτε άλλων ασφαλιστικών παροχών ή επιδομάτων λαμβάνει ο ασφαλισμένος για την καλυπτόμενη περίπτωση.

2. Είναι βασική ή συμπληρωματική κάλυψη;

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ασφαλιστούν αυτόνομα είτε συνδυαστικά με άλλο πρόγραμμα ασφάλισης υγείας είτε ζωής για ορισμένες εταιρείες,

3. Τι καλύπτει η ασφάλιση κρίσιμης ασθένειας;

Η εν λόγω παροχή δίδεται άπαξ εφόσον ο ασφαλισμένος διαγνωστεί με κάποια ιατρική κατάσταση που εμπίπτει των καλυπτόμενων περιπτώσεων. Αναλόγως την εταιρεία, τα συμβόλαια αυτά μπορεί να καλύπτουν:

  • Καρκίνο (αιματολογικές κακοήθειες και νεοπλασίες)
  • Νεφρική ανεπάρκεια
  • Καρδιακή προσβολή (Έμφραγμα μυοκαρδίου)
  • Μεταμόσχευση βασικού οργάνου
  • Πολλαπλή Σκλήρυνση
  • Νόσος του Πάρκινσον
  • Εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Τύφλωση
  • Διενέργεια By Pass (Αορτοστεφανιαία παράκαμψη)
  • Απώλεια άκρων – Ακρωτηριασμός
  • Παράλυση
  • Σοβαρά εγκαύματα (Εγκαύματα 3ου βαθμού)
  • Απλαστική Αναιμία
  • Μη αντιρροπούμενη κίρρωση ήπατος
  • Αιμοκάθαρση λόγω χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας
  • Χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια 3ου σταδίου

Έμπειροι ασφαλιστικοί σύμβουλοι επισημαίνουν: βεβαιωθείτε ότι έχετε μελετήσει τους όρους του συμβολαίου. Τα συμβόλαια για σοβαρές ασθένειες μπορεί να διαφέρουν και κάποιες καλυπτόμενες περιπτώσεις για το ένα συμβόλαιο να μην καλύπτονται -ή να εξαιρούνται ακόμα- από κάποιο άλλο.

4. Τι δεν καλύπτει η ασφάλιση σοβαρών ασθενειών;

Στις κοινές εξαιρέσεις για κάθε εταιρεία με ασφαλιστικά προϊόντα σοβαρών παθήσεων συγκαταλέγονται το άσθμα, ο διαβήτης, τραυματισμοί από ποινικά κολάσιμη συμπεριφορά, κατάχρηση ουσιών ή εμπόλεμη κατάσταση, λήψης δηλητηρίου ή φαρμάκων εκτός από αυτά που δίνονται με οδηγίες εγκεκριμένου ιατρού, αυτοτραυματισμοί κ.α..

5. Καλύπτονται οι προϋπάρχουσες παθήσεις;

Τα περισσότερα προγράμματα σοβαρών παθήσεων δεν καλύπτουν προϋπάρχουσες παθήσεις ή/και οποιαδήποτε πάθηση, η οποία προήλθε από βασικές αιτίες ή συμπτώματα που ήταν γνωστά στον ασφαλισμένο πριν την έναρξη ισχύος της ασφάλισής του. Π.χ. εάν υπήρχε διαγνωσμένη στεφανιαία νόσος πριν την ασφάλιση για σοβαρές παθήσεις, δεν θα καλυφθεί η χειρουργική επέμβαση bypass.

6. Πώς λειτουργεί η ασφάλιση σοβαρών ασθενειών;

Η ασφάλιση κρίσιμης ασθένειας μπορεί να συμβάλει στην αντιστάθμιση των διάφορων δαπανών που θα συνοδεύσουν το σοβαρό συμβάν υγείας. Ο ασφαλισμένος μπορεί π.χ. να χρησιμοποιήσει τα χρήματα που θα λάβει ως επίδομα για εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρκίνο που απαίτησαν νοσηλεία για να καλύψει την απαλλαγή που του αντιστοιχεί σύμφωνα με το ατομικό του συμβόλαιο νοσοκομειακής περίθαλψης. Μπορεί ακόμα να αξιοποιήσει το επίδομα για να αποπληρώσει χρέη που δεν θα ήθελε να περάσουν στα παιδιά σε περίπτωση που επέλθει ο θάνατος, για τη φροντίδα της οικογένειας, αεροπορικά εισιτήρια, μετακίνηση και διαμονή οικείων προσώπων εφόσον δεν προβλέπεται από άλλο συμβόλαιο υγείας, εξειδικευμένα ή μη καλυπτόμενα φάρμακα, αποστολή φακέλου στο εξωτερικό για δεύτερη ιατρική γνώμη κ.α..

Βασικός παράγοντας εν προκειμένω είναι το κεφάλαιο που έχει επιλέξει ο/η ασφαλισμένος/η αφού 10.000 ή 20.000€ δεν είναι επαρκές ποσό για την πλήρη κάλυψη των υγειονομικών δαπανών που συνεπάγεται μια σοβαρή πάθηση ή τραυματισμός.

7. Ποιος χρειάζεται ασφάλιση κρίσιμης ασθένειας;

Τα συγκεκριμένα ασφαλιστικά προϊόντα απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε άτομα με οικονομικό ατομικό συμβόλαιο υγείας ή που τους επαρκεί η κοινωνική ασφάλιση μέσω εργασίας, σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό ορισμένων παθήσεων όπως καρκίνος ή καρδιοπάθειες και όσους/όσες απασχολούνται με επικίνδυνα επαγγέλματα αλλά, εν τέλει, και σε οποιονδήποτε ανησυχεί για τις οικονομικές συνέπειες ενός αιφνίδιου προβλήματος υγείας.

8. Πόσο κοστίζει;

Η συνολική υγεία, η ηλικία, οι συνήθειες όπως το κάπνισμα και το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο (ύψος επιδόματος) είναι μερικοί παράγοντες που θα επηρεάσουν το ύψος του ασφαλίστρου. Σε γενικές γραμμές είναι μια προσιτή ασφαλιστική επιλογή, η οποία για ενήλικες 35 ετών που θα επιλέξουν κεφάλαιο 30.000€, το ετήσιο ασφάλιστρο θα οριστεί στα 135,59 ευρώ με αναπροσαρμογή κάθε χρόνο.

9. Υπάρχουν άλλα ασφαλιστικά προϊόντα για σοβαρές παθήσεις;

Αν παραμένετε διστακτικοί απέναντι στα ασφαλιστήρια σοβαρών ασθενειών και αναζητάτε εναλλακτικά ασφαλιστικά προϊόντα που θα λειτουργήσουν ως «μαξιλαράκι» στα έξοδα από μια απρόβλεπτη κατάσταση υγείας, οι ειδήμονες των ασφαλιστικών προτείνουν:

  • ασφάλιση μόνιμης ανικανότητας, ένα συμβόλαιο συμπληρωματικό του βασικού συμβολαίου ζωής η υγείας που παρέχει οικονομική κάλυψη έναντι των μόνιμων συνεπειών από ένα ατύχημα ή μία ασθένεια
  • ασφάλιση προσωπικού ατυχήματος που καλύπτει τα έξοδα κατόπιν σοβαρού ατυχήματος αλλά παρέχει και κεφάλαιο ζωής
  • επενδυτικά προγράμματα τα οποία συνοδεύονται από ασφάλεια ζωής, έτσι ώστε σε περίπτωση απρόοπτου γεγονότος να καταβληθεί στην οικογένεια του ασφαλισμένου το κεφάλαιο, αλλά και η τρέχουσα αξία του λογαριασμού επένδυσής του. Εάν δε, υπάρξει ζήτημα μόνιμης ολικής ανικανότητας, που δεν του επιτρέπει να ασκεί οποιοδήποτε επάγγελμα ή να εργάζεται, τότε σταματά να καταβάλλει ασφάλιστρα για διάστημα μεγαλύτερο της 10ετίας ή και έως τη λήξη του προγράμματος.

 

Διαβάστε επίσης:

Έχετε παράπονα από την ασφαλιστική σας; Τι να κάνετε πριν «σπάσετε» το συμβόλαιό σας

Ασφαλιστικό συμβόλαιο: Κατανοείτε τους όρους; Γιατί είναι σημαντικό

Άλλαξαν οι όροι του ετήσιου συμβολαίου υγείας; Τι μπορείτε να κάνετε