Περιστατικά εφήβων που οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο λόγω υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ δεν λείπουν από την καλοκαιρινή ειδησεογραφία. Οι επιπτώσεις από την κατάχρηση αλκοόλ ωστόσο δεν περιορίζονται στον ανήλικο πληθυσμό αλλά αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου για πρώιμο θάνατο στους νέους ενήλικες, οι οποίοι θα πρωταγωνιστήσουν σε περιστατικά που οφείλονται στην οξεία δηλητηρίαση από αλκοόλ όπως ατυχήματα, βίαια ξεσπάσματα και αντικοινωνικές συμπεριφορές.

Την περίοδο της πανδημίας COVID-19 η κατανάλωση αλκοόλ αυξήθηκε κατακόρυφα, όπως και οι θάνατοι που σχετίζονται με αυτό, σύμφωνα με δημοσίευση στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό JAMA. Το αρνητικό αντίκτυπο όμως δεν περιορίστηκε στο «οινόπνευμα» καθώς αύξηση σημείωσε και η χρήση ψυχεδελικών και διασχιστικών ουσιών (π.χ. LSD, κεταμίνη), όπως και η προβληματική χρήση βενζοδιαζεπινών, φαρμάκων με αγχολυτικές και υπνωτικές ιδιότητες μεταξύ άλλων που, συνδυαστικά με άλλες ψυχοδραστικές ουσίες όπως οπιοειδή και αλκοόλ, αυξάνουν τον κίνδυνο θανατηφόρας ή μη θανατηφόρας υπερδοσολογίας και εκδήλωσης βίαιων ή αποκλινουσών συμπεριφορών, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA) στην έκθεσή του για το 2021.

Στην άσφαλτο, τέλος, θα αναδειχθούν οι επικίνδυνες έως θανατηφόρες συνέπειες από την υπερβολική χρήση αλκοόλ και ουσιών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 23-25% των θανάτων σε τροχαία δυστυχήματα στην Ελλάδα αποδίδεται στην κατανάλωση αλκοόλ, ενώ το 2021 συντάχθηκαν από την αστυνομία 35.724 αναφορές για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και 13.185 υπό την επήρεια ναρκωτικών, με τις τελευταίες αυξημένες συγκριτικά με το 2020 και 2019 (10.922 και 9.742 αντίστοιχα).

«Φρενάρουν» την ασφάλιση το αλκοόλ και το κάπνισμα;

Το σενάριο απόρριψης της αίτησης ασφάλισης λόγω «κακών» συνηθειών όπως κάπνισμα και κατανάλωση αλκοόλ από την εταιρεία δεν είναι ξένο σε αρκετούς που επιθυμούν να συνάψουν ασφαλιστήριο υγείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχετική έρευνα μεγάλης ασφαλιστικής εταιρείας του εξωτερικού, το 49% των συμμετεχόντων με τις παραπάνω συνήθειες θεωρούσε πως δεν μπορεί να ασφαλιστεί.

Όχι άδικα, θα μπορούσε να ισχυριστεί όποιος έχει διαβάσει το ερωτηματολόγιο υγείας το οποίο καλείται να συμπληρώσει ο υποψήφιος προς ασφάλιση και στο οποίο υπάρχει ερώτημα σχετικά με το αλκοόλ και την κατάχρηση ουσιώνμε κάποιες εταιρείες να μην αρκούνται στην καταφατική ή αρνητική απάντηση αλλά να ζητούν στον υποψήφιο να διευκρινίσει την ποσότητα αλκοολούχων ποτών και τον αριθμό τσιγάρων που καπνίζει την ημέρα, στο πλαίσιο εκτίμησης των επιπτώσεων από τον τρόπο ζωής. Αντίστοιχα ερωτήματα τίθενται στον προσυμβατικό έλεγχο και για ασφαλιστήρια ζωής.

Όπως ενημερώνουν οι έμπειροι ασφαλιστές, το αλκοόλ και το κάπνισμα δεν θα εμποδίσουν τη σύναψη ενός ασφαλιστηρίου, αρκεί ο υποψήφιος να έχει υπάρξει ειλικρινής. Αν επί παραδείγματι δηλώσει ότι πίνει περιστασιακά και βρεθεί στο νοσοκομείο με οξεία αλκοολική ηπατοπάθεια -περίπτωση που ούτως ή άλλως υπάγεται στις εξαιρέσεις των σχετικών συμβολαίων- είτε άλλο σοβαρό πρόβλημα υγείας που σχετίζεται με χρόνια κατανάλωση αλκοόλ, θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να πληρώσει μόνος τις νοσοκομειακές δαπάνες.

Αν όμως βρεθεί στα Επείγοντα με κοιλιακό πόνο και αίσθημα καύσου από ένα επεισόδιο γαστρορραγίας λόγω υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ ή σε κώμα λόγω οξείας μέθης -κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)-, η εταιρεία θα αναλάβει τις ιατρονοσηευτικές δαπάνες καθπώς πρόκειται για ένα περιστατικό που συνέβη μία φορά και όχι αποτέλεσμα αλκοολισμού, ο οποίος αποτελεί βασική εξαίρεση όλων των προγραμμάτων νοσοκομειακής περίθαλψης.

Θα επηρεάσουν το ύψος του ασφαλίστρου;

Δικαιολογημένα θα προβληματιστoύν αρκετοί υποψήφιοι που πίνουν ή καπνίζουν για το αν θα πληρώσουν υπέρογκα ασφάλιστρα εφόσον κριθούν ασφαλίσιμοι από την εταιρεία, δεδομένου πως πρόκειται για συνήθειες που επιβαρύνουν την υγεία (π.χ. καρδιαγγειακό, γαστρεντερικό και νευρικό σύστημα) και άρα αυξάνουν τον ασφαλιστικό κίνδυνο.

Εντούτοις, σημειώνουν οι ειδήμονες, η εταιρεία δεν θα ζητήσει υψηλότερο ασφάλιστρο εφόσον οι ιατρικές εξετάσεις δεν δείχνουν παθολογικές καταστάσεις σχετιζόμενες με τη συνήθεια του καπνού ή του αλκοόλ. Αν όμως αποκαλύψουν επιπτώσεις στην υγεία, τότε ενδέχεται να αυξηθεί το ασφάλιστρο ή να προστεθούν εξαιρέσεις στο συμβόλαιο. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο.

Ναρκωτικά και άλλες ουσίες

Σε αντίθεση με το αλκοόλ και το κάπνισμα, ναρκωτικά και άλλες παραισθησιογόνες ουσίες αποτελούν κόκκινη γραμμή των ασφαλιστικών, οι οποίες διευκρινίζουν στα ασφαλιστήρια υγείας ότι παθήσεις ή ατυχήματα που οφείλονται σε χρήση ναρκωτικών και παραισθησιογόνων ουσιών δεν καλύπτονται, όπως κατ’ αρχήν δεν ασφαλίζονται άτομα με εξάρτηση σε τέτοιες ουσίες.

Τέλος, αν σκοπεύετε να αποκρύψετε την ψυχαγωγική χρήση κάνναβης, σκεφτείτε πως μπορεί να βρεθείτε σε δύσκολη θέση έναντι της ασφαλιστικής σας εταιρείας εάν είστε ο ένας στους πέντε (22%) που θα οδηγηθεί στα επείγοντα ή σε κάποιο δωμάτιο νοσοκομείου για οποιοδήποτε αίτιο, σύμφωνα με έρευνα στο BMJ Open Respiratory Research που έδειξε μεγαλύτερη πιθανότητα νοσηλείας για χρήστες της ουσίας.

Διαβάστε επίσης

Ασφαλιστήριο συμβόλαιο – Καταγγελία: Πότε κινδυνεύετε να μείνετε χωρίς κάλυψη

Πότε πρέπει να παραλαμβάνουμε το έντυπο ασφαλιστικής σύμβασης – Ενημερωθείτε

Έξι λόγοι που η εταιρία μπορεί να «σπάσει» το συμβόλαιο υγείας