Στις 31 Μαρτίου 1917 φεύγει από τη ζωή ο Έμιλ Άντολφ φον Μπέρινγκ, ο Γερμανός γιατρός και «σωτήρας των παιδιών» που βραβεύτηκε με το πρώτο Νόμπελ Ιατρικής το 1901 για τη μελέτη και αξιοποίηση της οροθεραπείας στην καταπολέμηση της διφθερίτιδας, της οξείας λοίμωξης της ανώτερης αναπνευστικής οδού που στοίχιζε περί τις 50.000 παιδικές ζωές κάθε χρόνο στη Γερμανία του 19ου αιώνα.

Σήμερα, τα διαθέσιμα εμβόλια αποτρέπουν κάθε χρόνο περί τα τρία εκατομμύρια θανάτους από νόσους όπως η διφθερίτιδα, ο τέτανος, ο κοκκύτης, η γρίπη και η ιλαρά, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, και προλαμβάνουν περισσότερες από 20 θανατηφόρες ασθένειες. Ο εμβολιασμός αποτελεί τη σπουδαιότερη πρόληψη για την προστασία της ζωής του παιδιού καθώς και ασπίδα για πιθανά «ανεξίτηλα σημάδια» από τέτοια νοσήματα όπως αναπηρίες. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τις παραπάνω παθήσεις προβλέπεται ήδη από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων της χώρας μας, όπως και κατά της ερυθράς, της παρωτίτιδας, της ηπατίτιδας Α και Β, του ιού HPV κ.α..

Χάρη στην εμβολιαστική κάλυψη των ανηλίκων, περιστατικά όπως ο θάνατος οκτάχρονου από διφθερίτιδα το 2019 μπορεί να είναι σπάνια, δεν παύουν όμως να καταγράφονται περιπτώσεις σοβαρών λοιμώξεων όπως το τρίχρονο παιδί στην Κρήτη που χρειάστηκε να νοσηλευτεί εξαιτίας μηνιγγίτιδα. Έπειτα, μια μηνιγγίτιδα, ένας καρκίνος ή επιπλοκές από μια συγγενή πάθηση μπορεί να απαιτήσουν την εισαγωγή του παιδιού στο νοσοκομείο.

Στο σημείο αυτό υπεισέρχεται το ζήτημα που επισημαίνουν διαρκώς οι έμπειροι ασφαλιστικοί σύμβουλοι, την αναγκαιότητα δηλαδή ενός προγράμματος υγείας για το παιδί. Παράλληλα, το ygeiamou έχει συχνά προσεγγίσει το θέμα, παρέχοντας εύρος πληροφοριών σχετικά με την υγειονομική κάλυψη του παιδιού που εξασφαλίζει ένα ασφαλιστήριο υγείας, από τον παιδίατρο έως τη νοσηλεία. Ποια, ωστόσο, είναι τα σημεία που θα πρέπει να δώσουν προσοχή οι γονείς προτού υπογράψουν την ασφαλιστική σύμβαση;

Πέντε σημεία προσοχής

Οι ειδήμονες του κλάδου ασφάλισης υγείας υπενθυμίζουν πως κάθε γονέας που επιθυμεί να προστατεύσει το παιδί του μέσω ενός συμβολαίου υγείας, θα λάβει κατ’ αρχήν υπ’ όψιν τις ανάγκες και δυνατότητές του. Ωστόσο, υπάρχουν πέντε βασικές πληροφορίες που θα πρέπει να εξεταστούν από όλους τους ενδιαφερόμενους.

  • Εξαιρέσεις και αναμονές: Οι συμβαλλόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ποια ιατρικά περιστατικά και παθήσεις δεν καλύπτονται από την ασφαλιστική εταιρεία αλλά και τον χρόνο αναμονής που απαιτείται για ειδικές περιπτώσεις που καλύπτονται μεν, κατόπιν όμως συγκεκριμένων χρονικών διαστημάτων.
  • Ανανέωση συμβολαίου: Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή στους όρους και προαπαιτούμενα που συνοδεύουν την ετήσια ανανέωση της ασφαλιστικής σύμβασης.
  • Συγγενείς παθήσεις: Περί τα οκτώ εκατομμύρια ή το 6% των νεογέννητων παγκοσμίως φέρει γενετικές ανωμαλίες, το 50% εκ των οποίων παραμένει άγνωστης αιτιολογίας. Οι συγγενείς παθήσεις εντοπίζονταν στις εξαιρέσεις όλων σχεδόν των ασφαλιστηρίων υγείας, ωστόσο τα περισσότερα σύγχρονα συμβόλαια υγείας -τα ετησίως ανανεούμενα και όχι τα ισόβια- προβλεπουν καλύψεις για τις συγγενείς παθήσεις υπό όρους και προϋποθέσεις.
  • Επείγουσα διακομιδή: Μια οξεία σκωληκοειδίτιδα θα απαιτήσει την επείγουσα μεταφορά του παιδιού στο νοσοκομείο. Η επίμαχη παροχή θα απαλλάξει τους γονείς από τις έγνοιες για τις δαπάνες οργάνωσης και συντονισμού της διακομιδής, της παροχής ιατρικών υπηρεσιών κατά τη διάρκειά της αλλά και τα έξοδα της επιχείρησης. Παράλληλα, υπάρχει δυνατότητα συμπερίληψης ενός συνοδού.
  • Έξοδα συνοδού: Οι γονείς θα πρέπει ενδεχομένως να αναζητήσουν ένα πρόγραμμα που να περιλαμβάνει στις προαιρετικές καλύψεις του τις δαπάνες για το δωμάτιο και την τροφή του συνοδού, ώστε να είναι εξασφαλισμένοι σε περίπτωση νοσηλείας του παιδιού.
  • Αποθεραπεία: Η αποθεραπεία και αποκατάσταση μετά από μια πάθηση ή ατύχημα μπορεί να κρίνονται αναγκαίες. Αναζητήστε στους όρους του συμβολαίου αν προβλέπεται οικονομική κάλυψη για συνεδρίες σε εξειδικευμένα (και συμβεβλημένα συνήθως) κέντρα.