Τον περασμένο χρόνο η κακοκαιρία «Ελπίδα» κατάφερε στο σύντομο πέρασμά της να προκαλέσει προβλήματα και καταστροφές σε πλείστες περιοχές με τον χιονιά, την ομίχλη και τους ανέμους πολλών μποφόρ.

Φέτος ερχόμαστε αντιμέτωποι με την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα». Πώς λοιπόν θα καταφέρετε να αποφύγετε φέτος τις ζημιές από την επικείμενη κακοκαιρία; Τι προβλέπουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια σχετικά με αυτές και πώς ακόμα μπορούν να σας καλύψουν;

Υλικές ζημιές

Οι καλύψεις για ζημιές από Φυσικά Φαινόμενα, όπως απαντάται στο σύνολο των ασφαλιστηρίων συμβολαίων για κατοικίες και επιχειρήσεις, θα αποζημιώσουν για υλικές ζημιές από καιρικά φαινόμενα συμπεριλαμβανομένων του χιονιού, της καταιγίδας αλλά και των ανέμων, ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που θα καλυφθούν σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις της κάθε εταιρείας.

Ειδικότερα, η εταιρεία δεν θα αναλάβει την κάλυψη ζημιών από αμέλεια του ιδιοκτήτη όπως πλημμύρα και διείσδυση νερού ή χιονιού από πόρτες, παράθυρα, καμινάδες, φωταγωγούς κ.ο.κ που αφέθηκαν ανοιχτά καθώς και όσες προκλήθηκαν από παγετό ή υγρασία στις εξωτερικές επιφάνειες του κτιρίου. Αντιθέτως, ζημιές όπως καταστροφή τμήματος της στέγης από το βάρος του χιονιού αποζημιώνονται.

Αναφορικά με τους ανέμους, εξαιρούνται βλάβες από θύελλα εφόσον έχει οριστεί ως τέτοιο το φαινόμενο από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, αλλά και από ανέμους που υπερβαίνουν συγκεκριμένα όρια έντασης σύμφωνα με την πολιτική της κάθε εταιρείας. Ενδεικτικά, σε συμβόλαιο ασφάλισης επιχειρήσεων διαβάζουμε «Θύελλα υφίσταται όταν επικρατούν άνεμοι οκτώ (8) Μποφόρ και πάνω, σύμφωνα με το δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ). Καταιγίδα είναι η δυνατή βροχόπτωση το ύψος της οποίας ξεπερνά τα 5 mm/ώρα/τετραγωνικό εκατοστό σύμφωνα με το δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (Ε.Μ.Υ.)».

Προσωπικό ατύχημα και αστική ευθύνη

Ένα ατύχημα στο παγωμένο οδόστρωμα μπορεί να σας στοιχίσει μια δαπανηρή νοσηλεία είτε να σας κρατήσει μακριά από τη δουλειά σας για αρκετές ημέρες. Συνεπώς ένα συμβόλαιο υγείας θα σας επιτρέψει να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, ενώ η συμπληρωματική παροχή «Απώλεια Εισοδήματος λόγω Πρόσκαιρης Ολικής Ανικανότητας από Ασθένεια-Ατύχημα», θα σας εξασφαλίζει το επίπεδο διαβίωσης που είχατε σε περίπτωση το ατύχημα σας καταστήσει πρόσκαιρα ολικά ανίκανους να ασκήσετε το επάγγελμά σας. Η παροχή αποζημιώνει τον ασφαλισμένο με ένα χρηματικό ποσό για κάθε ημέρα που απουσιάζει από την εργασία του, μέχρι και έως ένα χρονικό πλαφόν, συνήθως έως δύο έτη.

Τέλος, δεν πρέπει να αγνοήσετε τον κίνδυνο ένα ατύχημα να συμβεί με δική σας υπαιτιότητα ακόμη και… εν αγνοία σας. Σύμφωνα με τον Κτηριοδομικό Κανονισμό (άρθρο 24 ΥΑ 3046/1989) και τον Κώδικα βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας (ΠΔ 14/1999) για τη συντήρηση, επισκευή και ανακατασκευή των πεζοδρομίων, υπεύθυνοι για τη συντήρηση των πεζοδρομίου -άρα τον καθαρισμό από χιόνι- και την ανεμπόδιστη και ασφαλή διέλευση των πεζών σε τουλάχιστον 1,5 μέτρο πλάτος είναι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων μπροστά από την οποία βρίσκεται το πεζοδρόμιο. Σε περίπτωση περίπτωση που το αμελήσετε, τη συντήρηση θα αναλάβει ο Δήμος βεβαιώνοντας τις δαπάνες εις βάρος σας.

Για το λόγο αυτό ίσως θα πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν την ασφάλιση για αστική ευθύνημια οικονομική κάλυψη που σας προφυλάσσει σε περίπτωση σωματική βλάβης είτε υλικών ζημιών προς τρίτους, ακόμη και απώλεια ζωής, από δική σας υπαιτιότητα όπως στην περίπτωση μιας πτώσης στο παγωμένο πεζοδρόμιο μπροστά από την ιδιοκτησία σας.

Το ygeiamou υπενθυμίζει πως η πρόληψη είναι καλύτερη από τη «θεραπεία» και για τις περιουσίες σας.

Διαβάστε επίσης

Άμεση Ιατρική Βοήθεια: Όλα όσα παρέχει αυτό το πακέτο

Αναπροσαρμογή ασφαλίστρων: Αναμένεται το πλαίσιο που θα συγκρατεί τις αιφνιδιαστικές αυξήσεις

Μα γιατί να κάνω ιδιωτική ασφάλιση; Υπάρχουν πολλοί λόγοι – Ενημερωθείτε