Μολονότι συνδεδεμένος με την παιδική ηλικία, ο στραβισμός μπορεί να αφορά και ενήλικα άτομα με διαφορετικά ωστόσο χαρακτηριστικά και βασικό σύμπτωμα τη διπλωπία, να βλέπουν δηλαδή ως διπλό ένα αντικείμενο που είναι μοναδικό.

Σε μερικές περιπτώσεις αποτελεί συνέχεια ενός παιδικού στραβισμού που δεν αντιμετωπίστηκε εγκαίρως, η εμφάνισή του όμως στην ενήλικη ζωής ενδεχομένως να οφείλεται σε σοβαρότερα αίτια όπως ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, όγκοι, τραυματισμοί της κεφαλής και του οφθαλμικού κόγχου, θυρεοειδοπάθειες ή σακχαρώδης διαβήτης.

Τι προβλέπουν τα ασφαλιστήρια υγείας

Ο συγγενής (εκ γενετής) στραβισμός αντιμετωπίζεται χειρουργικά στο σύνολο σχεδόν των περιπτώσεων και η ευθύαση των ματιών πρέπει να έχει επιτευχθεί πριν την ηλικία των δύο ετών -συνήθως κατά τον πρώτο χρόνο ζωής.Έτσι είναι εφικτή η επίτευξη όρασης και από τα δύο μάτια σχεδόν 100% ενώ η αντιμετώπιση μετά τα δύο έτη μειώνει την αποτελεσματικότητα στο 44% ή και χαμηλότερα.

Τόσο ο συγγενής όσο και ο επίκτητος στραβισμός ενηλίκων μπορούν να αντιμετωπιστούν με χειρουργείο όμοιο συνήθως με αυτό των παιδιών, είτε με χρήση πρισματικών γυαλιών. Οι πάσχοντες επιλέγουν τη διόρθωση είτε για αισθητικούς λόγους είτε για να απαλλαγούν από την ενοχλητική διπλωπία. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, τα αποτελέσματα εξαρτώνται από την όραση του ασθενούς, το είδος του στραβισμού και την εμπειρία του θεράποντα ιατρού.

Ο στραβισμός αναγράφεται σε πολλά συμβόλαια στις παροχές και καλύπτεται ανεξαρτήτως αιτιολογίας, με την αποζημίωση ωστόσο μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (αναμονή) που συνήθως είναι δύο συνεχόμενες ασφαλιστικές περίοδοι, δύο χρόνια δηλαδή. Σε άλλα ωστόσο δεν υπάρχει ξεκάθαρη αναφορά των οφθαλμικών παθήσεων και η αποζημίωση θα κριθεί από το αν προϋπήρχαν της σύναψης της σύμβασης.

Ένα σημαντικό tip

Όπως έχει αναφερθεί στο ygeiamou, τα συμβόλαια υγείας προβλέπουν καλύψεις για τις Οφθαλμολογικές Χειρουργικές Επεμβάσεις καθώς και τα έξοδα που θα προκύψουν αναφορικά με εξετάσεις ή φάρμακα που θα απαιτηθούν -κολλύριο ή αλοιφή για την επούλωση των πληγών εν προκειμένω- και τις ιατρικές αμοιβές σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα της ασφαλιστικής εταιρείας.

Καθώς η διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης είναι συνήθως μια ώρα όταν αφορά στον έναν οφθαλμό, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν την πολιτική που ακολουθεί η ασφαλιστική τους εταιρεία για τις ημερήσιες νοσηλείες (one day clinic).

Διαβάστε επίσης

Θέλετε να διορθώσετε τη μυωπία σας με λέιζερ; Τι καλύπτει η ασφαλιστική

Όραση: Έτσι την προστατεύουμε σε κάθε ηλικία – Ενημερωθείτε

Τεμπέλικο μάτι και στραβισμός: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την όραση του παιδιού