Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος αναλογικά, απαραίτητο για σημαντικές λειτουργίες όπως η διατήρηση της θερμοκρασίας, η αίσθηση της αφής χάρη στο ευρύ δίκτυο νευρώνων που περιλαμβάνει, αλλά και η σύνθεση της πολύτιμης βιταμίνης D.

Παράλληλα, το δέρμα αποτελεί πρώτη γραμμή άμυνας έναντι επιβλαβών παραγόντων όπως χημικές ουσίες και παθογόνοι μικροοργανισμοί αλλά και η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία, έναντι των οποίων είναι συνεχώς εκτεθειμένο.  Συμμετέχει επιπλέον στους ανοσολογικούς μηχανισμούς και αποτελεί έναν αξιόπιστο δείκτη για την παρουσία παθήσεων σε διάφορα όργανα.

Οι παθήσεις του δέρματος εκδηλώνονται συχνά, με τα συμπτώματα να ποικίλουν συναρτήσει παραγόντων όπως η ψυχική κατάσταση, η εποχή κ.α. Υπάρχουν δερματοπάθειες όπως η ακμή, το έκζεμα, η ψωρίαση, η λεύκη, παθήσεις αυτοάνοσης ή άλλης αιτιολογίας όπως οι αλλεργίες.

Τι καλύπτουν τα συμβόλαια υγείας

Όπως εξηγούν οι έμπειροι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, με τα προγράμματα υγείας που περιλαμβάνουν διαγνωστικούς ελέγχους, ο ασφαλισμένος μπορεί να προβεί σε σημαντικές εξετάσεις προληπτικού χαρακτήρα όπως η χαρτογράφηση σπίλων για τον εντοπισμό και αξιολόγηση βλαβών του δέρματος.

Τα συμβόλαια υγείας καλύπτουν θεραπείες όπως η αφαίρεση σπίλων (ελιές) μετά από χρονική ωστόσο αναμονή, η κάλυψη δηλαδή ισχύει μετά από κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Βασικό κριτήριο παραμένει ο τύπος της δερματικής πάθησης και η αναγκαιότητα της αντιμετώπισής της, ούτως ειπείν η εταιρεία θα καλύψει μόνο περιστατικά για τα οποία συντρέχει ιατρικός λόγος και όχι αισθητικός.

Ενδεικτικά στην αγορά υπάρχει σήμερα ασφαλιστήριο υγείας που καλύπτει με αναμονή δύο (2) ετών την αφαίρεση σπίλων, μυρμηγκιών και θηλωμάτων και με ένα (1) άλλες καλοήθεις παθήσεις του δέρματος (π.χ. δερματοΐνωμα, λίπωμα κ.α.). Ωστόσο, σε περίπτωση που η ιατρική εξέταση δείξει κακοήθεια (π.χ. μελάνωμα) η αναμονή περιορίζεται στους έξι (6) μήνες, όπως για άλλες μορφές καρκίνου.

Ποια δερματικά νοσήματα εξαιρούνται

Πολλά δερματικά νοσήματα εκδηλώνονται ως αποτέλεσμα αυτοάνοσων μηχανισμών του οργανισμού, όπως στις περιπτώσεις του εκζέματος (ατοπική δερματίτιδα) και της λεύκης, δύο νοσημάτων με απρόβλεπτη συχνά εξέλιξη που συνδέονται με άλλες καταστάσεις υγείας ή και κοινωνικό στιγματισμό.

Το σημείο-κλειδί για τις αυτοάνοσες νόσους και την ιδιωτική ασφάλιση υγείας αποτελεί ο χρόνος εκδήλωσής τους. Η εταιρία πιθανώς να απορρίψει έναν υποψήφιο προς ασφάλιση του οποίου την αυτοάνοση πάθηση κρίνει σοβαρή αλλά να αποζημιώσει κάποιον στο πλαίσιο του ενεργού συμβολαίου, εφόσον όμως εκδηλώθηκε κατόπιν της σύναψης του συμβολαίου και ο υποψήφιος δεν γνώριζε αποδεδειγμένα την ύπαρξή της.

Εντούτοις, εξηγούν οι στελέχη του ασφαλιστικού κλάδου, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα αναλάβουν μια περίπτωση νοσηλείας, κάτι που δεν είναι σύνηθες σε δερματικές παθήσεις. Για τον λόγο αυτό συστήνουν ο ασφαλισμένος να έχει αγοράσει και έξτρα πρόγραμμα πρωτοβάθμιας φροντίδας που του εξασφαλίζει επισκέψεις σε γιατρούς και συχνές διαγνωστικές εξετάσεις.

 

Διαβάστε επίσης

Αποζημίωση και απαλλαγή: Πώς υπολογίζονται – Τι πρέπει να ξέρετε

Έξοδα νοσηλείας: Τρία βήματα για να πετύχετε 100% κάλυψη