Mια γυναικολογική επέμβαση για αφαίρεση πολύποδα, μια οφθαλμολογική επέμβαση με laser, η αφαίρεση μιας κύστης ή μιας ελιάς είναι μικροεπεμβάσεις που χρειάζονται λίγες ώρες παραμονής στο ιδιωτικό θεραπευτήριο. Η αλήθεια είναι ότι στη διάρκεια της ζωής του, ένας ασφαλισμένος πιο συχνά θα χρειαστεί να εισαχθεί στο νοσοκομείο για μια μικροεπέμβαση χωρίς διανυκτέρευση παρά για μια μακρά νοσηλεία.

Οι ασφαλισμένοι όταν υπογράψουν το συμβόλαιο υγείας πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα αυτό το σημείο για να μην πληρώσουν όλα τα έξοδα νοσηλείας από την τσέπη τους.

Η πολιτική του one day clinic διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία. Πρέπει να ζητήσετε διεξοδική ενημέρωση από τον ασφαλιστή σας καθώς και να σας προτείνει κάποια έξτρα παροχή της εταιρίας που να μειώνει τη δική σας επιβάρυνση στην περίπτωση ημερήσιας νοσηλείας.

Το σημαντικό είναι το πρόγραμμα υγείας να μην «πειράξει» ή έστω να «πειράξει» λίγο το ποσό της απαλλαγής, δηλαδή το ποσό που βγάζετε από την τσέπη σας για να συμμετέχετε στα έξοδα νοσηλείας τα οποία πέραν του ποσού της απαλλαγής καλύπτονται από την ασφαλιστική σας εταιρία.

Ας δούμε λοιπόν τι προβλέπουν τα προγράμματα υγείας για την ημερήσια νοσηλεία.

Η πρώτη κατηγορία προγραμμάτων υγείας καλύπτει όλα τα έξοδα της ημερήσιας νοσηλείας (αμοιβή χειρουργού, νοσηλεία κλπ) χωρίς να πειράξει το ποσό της απαλλαγής.

Η δεύτερη κατηγορία προγραμμάτων υγείας κάνει χρήση ποσοστού της απαλλαγής, συνήθως του 50%. Δηλαδή αν το ποσό της απαλλαγής ανά Ασφαλισμένο και ανά Περιστατικό Νοσηλείας, είναι 1.500 ευρώ σε περίπτωση Νοσηλείας μίας ημέρας, το εκπιπτόμενο ποσό ανέρχεται στο ποσό 750 ευρώ. Αν τα έξοδα ανέρχονται σε 900 ευρώ τα υπόλοιπα 150 ευρώ θα τα πληρώσει η εταιρία.

Η τρίτη κατηγορία προγραμμάτων υγείας κάνει χρήση της απαλλαγής έως του ποσού κάλυψης των εξόδων. Δηλαδή αν η απαλλαγή ανέρχεται σε 1000 ευρώ και η επέμβαση κοστίζει 800 ευρώ, θα την πληρώσετε εξ ολοκλήρου από την τσέπη σας.

Κάποιες εταιρείες μάλιστα, γνωρίζοντας αυτό το σημείο-παγίδα, παρέχουν έξτρα πρόγραμμα με μικρό επασφάλιστρο το οποίο προβλέπει την κάλυψη του εκπιπτόμενου ποσού η μέρους του σε περίπτωση ημερήσιας νοσηλείας. Δηλαδή αν το εκπιπτόμενο ποσό ενός προγράμματος υγείας είναι 750 ευρώ, τότε σε περίπτωση ημερήσιας νοσηλείας το κόστος της οποίας είναι μεγαλύτερο από 750€, ο ασφαλισμένος θα κληθεί να πληρώσει το 50% του εκπιπτόμενου ποσού, δηλαδή 375€. Με την έξτρα παροχή ο ασφαλισμένος δεν χρειάζεται να κάνει χρήση μέρους του ποσού της απαλλαγής.

Διαβάστε επίσης: 

Αποζημίωση και απαλλαγή: Πώς υπολογίζονται – Τι πρέπει να ξέρετε

Έξοδα νοσηλείας: Τρία βήματα για να πετύχετε 100% κάλυψη