Oι ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις όπως είναι η γαστροσκόπηση και η κολονοσκόπηση έχουν ενταχθεί πλέον στις απαραίτητες  ιατρικές εξετάσεις που πρέπει να κάνουμε και η διενέργειά τους συστήνεται από τους γιατρούς σε ηλικία μικρότερη των 50 όταν υπάρχει επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό.

Οι εν λόγω εξετάσεις μπορεί να γίνουν σε διαγνωστικά κέντρα αλλά και σε κλινικές. Η αντιμετώπισή τους διαφέρει από εταιρία σε εταιρία όσον αφορά την αποζημίωση που προβλέπουν τα ασφαλιστικά συμβόλαια.

Τα παλαιά συμβόλαια κάλυπταν αυτές τις εξετάσεις μόνο στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος είχε εκτός από νοσοκομειακό ασφαλιστήριο και ασφάλιση για πρωτοβάθμια περίθαλψη η οποία να καλύπτει όχι μόνο εξετάσεις αλλά και αμοιβές γιατρών.

Τα νέα συμβόλαια όμως στους ειδικούς όρους προβλέπουν την κάλυψη της γαστροσκόπησης και της κολονοσκόπησης με δύο διαφορετικούς τρόπους.

Α) Θεωρούν τον ασφαλισμένο εσωτερικό ασθενή και καλύπτουν την εξέταση -επέμβαση. Σε περίπτωση που αφαιρεθούν πολύποδες στη διάρκεια της εξέτασης, η ιατρική πράξη αντιμετωπίζεται ως ελαφρύ χειρουργείο και αποζημιώνεται ανάλογα από την ασφαλιστική εταιρία.

Β) Θεωρούν την εξέταση μικρή επέμβαση και την καλύπτουν με τους όρους της ημερήσιας νοσηλείας (one day clinic). Aυτό σημαίνει ανάλογα με την πολιτική της εταιρίας ότι μπορεί να καλυφθούν όλα τα έξοδα , εναλλακτικά να γίνει χρήση ποσοστού της απαλλαγής, συνήθως του 50% ή να γίνει χρήση της απαλλαγής έως του ποσού κάλυψης των εξόδων.

Οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρίες που έχουν δικό τους δίκτυο ιατρείων ή συνεργάζονται με ανεξάρτητο δίκτυο ιατρών δεσμεύουν τον ασφαλισμένο πως για να καλυφθεί η δαπάνη του θα πρέπει οι εξετάσεις να διενεργηθούν σε ιατρό του δικτύου.

Σε άλλα ασφαλιστήρια υγείας η δαπάνη αποζημιώνεται απολογιστικά κατά περίπτωση ή απαιτείται πρώτα μια προέγκριση πριν ο ασφαλισμένος διενεργήσει την εξέταση- μικροεπέμβαση.

Τέλος όπως ήδη αναφέραμε τα περισσότερα ασφαλιστήρια για να αποζημιώσουν μικροεπέμβαση σε ιδιωτικό ιατρείο απαιτούν το πακέτο του ασφαλισμένου να περιλαμβάνει εκτός από νοσοκομειακό πρόγραμμα και πρόγραμμα πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Διαβάστε επίσης: 

Γνωρίζετε τα προνόμια που δικαιούστε με βάση το συμβόλαιο υγείας; Ή μήπως όχι;

Έξι λόγοι που η εταιρία μπορεί να «σπάσει» το συμβόλαιο υγείας