Η συζήτηση είναι παλιά, αλλά τη μεταφέρουμε επειδή έχει ενδιαφέρον: αφορά μια ενδιαφέρουσα συνομιλία ανάμεσα σε ένα πρώην υπουργό και ένα CEO ασφαλιστικής εταιρίας στο περιθώριο ενός συνεδρίου… Ο πολιτικός, διαβητικός ων, εξέφρασε στο στέλεχος τη δυσαρέσκεια του καθώς καμία εταιρία δεν τον ασφάλιζε επειδή έπασχε από σακχαρώδη διαβήτη. Ο επικεφαλής της ασφαλιστικής εταιρίας από την πλευρά του εξηγούσε υπερασπιζόμενος τον κλάδο, ότι την ασφάλιση την κάνουμε όταν είμαστε υγιείς για να μας καλύψει σε περίπτωση που αρρωστήσουμε στο μέλλον.

Από τότε κάποια πράγματα έχουν διαφοροποιηθεί στην ασφαλιστική αντιμετώπιση του διαβήτη, μιας ύπουλης ασθένειας που επηρεάζει το καρδιοαγγειακό σύστημα. Οι άμεσες επιπλοκές του διαβήτη μπορούν να δημιουργήσουν στον ασθενή υπογλυκαιμία, υπεργλυκαιμία, ενώ η σοβαρότερη επιπλοκή είναι το διαβητικό κώμα. Οι έμμεσες βλάβες της ασθένειας επηρεάζουν τα αγγεία συνήθως σε καρδιά, νεφρούς και μάτια με αποτέλεσμα καρδιαγγειακά νοσήματα, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, οφθαλμοπάθειες και άλλες σοβαρές επιπλοκές που παρουσιάζονται με την πάροδο των ετών.

Σε γενικό πλαίσιο τα ασφαλιστήρια υγείας αποζημιώνουν δαπάνες που θα προκύψουν από την εμφάνιση διαβήτη σε έναν ασφαλισμένο με απαρέγκλιτη προϋπόθεση ο ασφαλισμένος να ήταν απόλυτα υγιής κατά τη στιγμή της αρχικής σύναψης του ασφαλιστηρίου ή αποδεδειγμένα να μην γνώριζε την ύπαρξη διαβήτη.

Σημειώνεται ότι η ασφαλιστική παροχή ενός συμβολαίου υγείας για περιπτώσεις ασθενείας αρχίζει 30 ημέρες έπειτα την ημερομηνία εξόφλησης ολόκληρου του ασφαλίστρου. Ωστόσο όμως επειδή ο διαβήτης είναι μια ασθένεια με σοβαρές επιπλοκές, τα συμβόλαια προβλέπουν και χρονικές αναμονές για την κάλυψη των εξόδων που διαφέρουν από εταιρία σε εταιρία.

Όπως ήδη αναφέραμε τα προηγούμενα χρόνια όταν ένας ενδιαφερόμενος έπασχε από διαβήτη, ακόμα και εάν η συνολική εικόνα της υγείας του ήταν σε καλή κατάσταση, συνήθως εξαιρείτο της ασφαλιστικής κάλυψης από όλες τις εταιρείες ή γινόταν αποδεκτός με ένα αυξημένο επασφάλιστρο πάνω στο συμβόλαιο ή με ειδικό όρο εξαίρεσης της πάθησης του διαβήτη και των επιπλοκών του.

Τα τελευταία χρόνια προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των πελατών δημιουργήθηκαν ορισμένα συμβόλαια υγείας από ορισμένες εταιρείες, που αξιολογούν «ευνοϊκότερα» το διαβήτη.

Αυτά τα προγράμματα προσφέρουν ένα ολοκληρωμένο πακέτο, που περιλαμβάνει ιατρικές επισκέψεις, διαγνωστικές εξετάσεις και νοσοκομειακή περίθαλψη μέχρι ενός συγκεκριμένου κεφαλαίου σε συνεργασία με γνωστά ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Ένα ακόμη παράδειγμα είναι τα συμβόλαια υγείας που δίδουν ασφαλιστική κάλυψη σε ενδιαφερόμενους που πάσχουν ήδη από σακχαρώδη διαβήτη (πάντοτε κατόπιν της απαιτούμενης αξιολόγησης) με ποσοστό π.χ. 50% ή με αυξανόμενο ποσοστό της κάλυψης με την πάροδο των ασφαλιστικών ετών, και επιπλέον με ποσοστό 80% για όλες τις υπόλοιπες παθήσεις που είναι ανεξάρτητες από τον διαβήτη και τις επιπλοκές του.

Διαβάστε επίσης

Σακχαρώδης Διαβήτης: Πότε τον καλύπτουν τα συμβόλαια υγείας

Πότε μπορεί να εξαιρεθείτε από την ασφάλιση λόγω σωματικού βάρους