Ένα πλάνο αποταμίευσης που θα συμπληρώσει την κρατική σύνταξη, με βάση το δικό τους προφίλ και τις οικονομικές τους δυνατότητες, μπορούν να σχεδιάσουν οι ασφαλισμένοι, από κοινού με τους επαγγελματίες της αγοράς.

Πιο αναλυτικά, όπως παρατηρεί ο ασφαλιστικός πράκτορας, πρόεδρος του Συλλόγου Ασφαλιστών και του Τμήματος Υπηρεσιών στο Επιμελητήριο Τρικάλων, κ. Απόστολος Κόκκοβας, υπάρχουν χαρακτηριστικά παραδείγματα χωρών, όπου μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης καταφέρνουν να αναπληρώνουν το εισόδημα κατά την συνταξιοδότηση σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό, ενώ, ταυτόχρονα, το κράτος συμμετέχει λιγότερο. Προς επίρρωση:

  • Στην Ολλανδία η αναπλήρωση εισοδήματος «αγγίζει» το εντυπωσιακό 90%, με μόλις 25% να προέρχεται από το κράτος.
  • Στη Δανία η κρατική συμμετοχή είναι στο ίδιο επίπεδο και η αναπλήρωση φτάνει το 80% του εισοδήματος.
  • Στην Πολωνία η αντίστοιχη συμμετοχή της κοινωνικής ασφάλισης, σε συνδυασμό με την παρουσία της ιδιωτικής ασφάλισης, αποδίδουν ένα ποσοστό αναπλήρωσης της τάξεως του 60%.

Παρά το γεγονός ότι οι Έλληνες δεν φημίζονται για την αποταμιευτική τους κουλτούρα, εντούτοις η πανδημία φέρεται πως έχει συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα παρουσίασαν τον περασμένο Νοέμβριο αύξηση κατά 3,1 δισ. ευρώ, αγγίζοντας τα 158,7 δισ. ευρώ έναντι 155,6 δισ. ευρώ τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Πιο αναλυτικά, αύξηση κατά 1,8 δισ. ευρώ παρουσίασαν οι καταθέσεις των επιχειρήσεων έναντι αύξησης κατά 968 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 45,1% από 36,1% τον προηγούμενο μήνα. Όσον αφορά στις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών, αυτές, κατέγραψαν αύξηση κατά 1,2 δισ. ευρώ έναντι αύξησης κατά 1,5 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 7,3% από 6,3% τον προηγούμενο μήνα. «Μέρος αυτών των αποταμιεύσεων θα μπορούσαν κάλλιστα να τοποθετηθούν σε αποταμιευτικά προϊόντα unit linked», σχολιάζουν αρμόδιες πηγές.

Υπενθυμίζεται πως τα επίμαχα προϊόντα έχουν το ασφαλιστικό και το επενδυτικό μέρος, με το τελευταίο να καθορίζεται κατόπιν επιλογής του ασφαλισμένου, ενώ οι παροχές του, δηλαδή οι εξαγορές και το κεφάλαιο λήξης, δεν είναι εγγυημένες. Για την επένδυση των ασφαλίστρων μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε παραδοσιακά αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία απευθύνονται στο ευρύ επενδυτικό κοινό, είτε αμοιβαία κεφάλαια τα οποία δημιουργούνται από την ασφαλιστική εταιρία αποκλειστικά για τους ασφαλισμένους που έχουν στην κατοχή τους ασφαλιστήριο συμβόλαιο συνδεδεμένο με επενδύσεις. Κατά βάση, τα αμοιβαία κεφάλαια που προσφέρονται έχουν προφίλ μεσαίου κινδύνου και εξασφαλίζουν ευρεία διασπορά σε πολλές κατηγορίες, ενώ η επένδυση σε βάθος χρόνου διασφαλίζουν τα χρήματα από τις διακυμάνσεις των αγορών.

Διαβάστε επίσης

Θα ασφαλιστείτε μέσω Internet; Δέκα πράγματα που πρέπει να προσέξετε

Ασφαλιστική αποζημίωση: Πώς οι κληρονόμοι θα γλυτώσουν τις φορολογικές επιβαρύνσεις

Πανδημία – Ασφαλιστικά προϊόντα: Τα νέα δεδομένα της ηλεκτρονικής πώλησης