Τις εναλλακτικές που έχουν όσοι ασφαλισμένοι, βιώνοντας τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, σκέφτονται να «σπάσουν» το συνταξιοδοτικό τους πρόγραμμα παραθέτουν στο ygeiamou.gr στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς.
«Εάν το ‘σπάσουν’ θα καταγράψουν δεδομένα την ζημιά, ενώ με τις παρακάτω εναλλακτικές θα τις περιορίσουν ή και μηδενίσουν», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Πιο αναλυτικά, στην αγορά διατίθενται σήμερα δύο τύποι προγραμμάτων: αυτά με σταθερό επιτόκιο που υπόσχονται εγγυημένη απόδοση για όλη τη διάρκεια της καταβολής των εισφορών και τα επενδυτικά ή unit linked. Ανάλογα, λοιπόν, με το είδος, αλλά και τους όρους και τα χρόνια που έχει «τρέξει» ένα συμβόλαιο (σ.σ. συνήθως τα οφέλη του καταγράφονται μετά τον δεύτερο ή τρίτο χρόνο) ένας ασφαλισμένος μπορεί:
• είτε να σταματήσει να πληρώνει και να «σηκώσει» το απόθεμα – εντόκως – όποτε ο ίδιος το αποφασίσει.
• είτε να αναστείλει τις πληρωμές για κάποια χρόνια και εν συνεχεία, να το επαναφέρει σε ισχύ, καταβάλλοντας, ωστόσο, τα χρήματα των προηγούμενων ετών και με βάση τον σχεδιασμό του.

«Για να επανέλθει, δηλαδή, σε ισχύ ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα πρέπει να πληρωθούν, τόσο οι προηγούμενες, όσο και οι τρέχουσες εισφορές», εξηγούν, προσθέτοντας πως στην περίπτωση των προγραμμάτων σταθερών επιτοκίων οι περισσότερες εταιρίες επιτρέπουν την επαναφορά σε διάστημα ενός έτους. «Όταν έρθει, δηλαδή, η επόμενη δόση πρέπει να έχεις αποφασίσει τι θα κάνεις. Διαφορετικά, μπορείς να το αφήσεις ελεύθερο και ο ‘κουμπαράς’ να μείνει στην εταιρία μέχρι να τον πάρεις. Στα επενδυτικά συμβόλαια υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία και σε χρόνο, αλλά και στη δυνατότητα να προσπεράσεις μία καταβολή», συνεχίζουν, συστήνοντας σε κάθε περίπτωση οι ενδιαφερόμενοι να ελέγξουν τους όρους του συμβολαίου τους ή να επικοινωνήσουν με τον επαγγελματία ή την εταιρία, με την οποία έχουν συμφωνήσει το συνταξιοδοτικό τους πλάνο.

Σύμφωνα με τους ίδιους, ο μοναδικός λόγος που δικαιολογεί τρόπο τινά την πρόωρη εξαγορά ενός συμβολαίου συνδέεται με την διαπίστωση από πλευράς του ασφαλισμένου ότι δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στην επίμαχη υποχρέωση, ενώ έχει άμεση ανάγκη από ρευστότητα. Δεδομένου, ωστόσο, ότι η διαδικασία, ειδικά στα unit linked προϊόντα που αποτελούν πλέον και την πλειονότητα στην αγορά, είναι κάπως πιο περίπλοκη, μιας και τα ασφάλιστρα επενδύονται συνήθως σε αμοιβαία κεφάλαια, οι ασφαλισμένοι οφείλουν να… ζυγίσουν όλες τις παραμέτρους, μεταξύ των οποίων: α) το σημείο, στο οποίο βρίσκεται το επίμαχο διάστημα η αποτίμηση των επενδύσεών τους και β) τα πέναλτι, μιας και τα περισσότερα μέχρι και μία 10ετία έχουν σημαντικές ποινές. Όσον αφορά στα εγγυημένης απόδοσης, σε περίπτωση πρόωρης εξαγοράς το πιθανότερο είναι στο μέλλον να μην έχουν την δυνατότητα να πετύχουν τα επιτόκια παλαιότερων χρόνων.

 

Διαβάστε ακόμη

Iδιωτικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα: Οκτώ λόγοι να το επιλέξετε

Επαναφορά σε ισχύ ασφαλιστηρίου συμβολαίου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε