Στη λύση του lockdown – μερικού ή καθολικού – καταφεύγουν η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες, στην προσπάθειά τους να ανακόψουν την ορμή του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Η Γερμανία, για παράδειγμα, αποφάσισε να… κατεβάσει ρολά έως τα τέλη του τρέχοντος μήνα, ενώ πιο αυστηρά είναι τα μέτρα στη Γαλλία, με τον πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν να ανακοινώνει περιορισμό των μετακινήσεων, με εξαίρεση την αγορά βασικών αγαθών, την παροχή ιατρικής βοήθειας και τη σωματική άσκηση για μία ώρα κάθε ημέρα. Αντίστοιχο lockdown αποφάσισε και η ελληνική κυβέρνηση για συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, όπως η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες.

Στο πλαίσιο αυτό, πυκνώνουν οι συστάσεις προς τους πολίτες για την αποφυγή κάθε μη απαραίτητου ταξιδιού. Τι γίνεται, λοιπόν, με όσους είχαν προγραμματίσει να ταξιδέψουν, για επαγγελματικούς ή άλλους λόγους; Εάν ήταν ασφαλισμένοι για ακύρωση ταξιδιού, τότε θα αποζημιωθούν. Ειδικότερα, όπως εξηγούν στο ygeiamou.gr αρμόδια στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, πρόκειται για μία σημαντικότατη ασφάλιση, η οποία μπορεί να αγοραστεί και ανεξάρτητα, με την κάλυψη να επεκτείνεται και σε περιπτώσεις σχετιζόμενες με την Covid-19. «Όχι μόνο εξαιτίας του νοσήματος, αλλά και της καραντίνας», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Στον αντίποδα, σε περίπτωση που η ακύρωση γίνεται μονομερώς από τις αεροπορικές εταιρίες, τότε οι ασφαλισμένοι είναι ακάλυπτοι. «Πολλές εταιρείες απροειδοποίητα την παραμονή της αναχώρησης ή λίγες ημέρες πριν, ενημερώνουν τους ταξιδιώτες ότι η πτήση ακυρώνεται. Αυτά τα περιστατικά, δυστυχώς, δεν καλύπτονται. Έτσι, ενώ το εισιτήριο έχει εξοφληθεί τοις μετρητοίς η μέσω κάρτας, οι αεροπορικές δίνουν vouchers για μελλοντικά ταξίδια. Εάν κάποιος απαιτήσει να του επιστραφούν τα μετρητά που κατέβαλε, μπορεί να χρειαστεί να περιμένει έως και 1,5 έτος», σχολιάζουν τα ίδια στελέχη και προσθέτουν: «Το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο εάν αναλογισθούμε ότι μερικοί διανυκτερεύουν σε ξενοδοχεία πριν ταξιδέψουν ή ακόμη χειρότερα βρίσκονται σε ενδιάμεσο προορισμό (transit) και οφείλουν να πληρώσουν ξενοδοχειακή διαμονή ίσως και για ημέρες μέχρι να βρουν άλλη λύση και να φτάσουν στο προορισμό τους. Αυτές οι οικονομικές απώλειες του ταξιδιώτη δεν καλύπτονται ασφαλιστικά».

Αξίζει να αναφερθεί πως ορισμένοι ασφαλιστικοί οργανισμοί διαθέτουν μεγάλη γκάμα καλυπτόμενων δραστηριοτήτων, αναλαμβάνοντας την κάλυψη ατυχημάτων εξ αιτίας τους με επιβάρυνση ανάλογη της δραστηριότητας.

Υπενθυμίζεται πως, όπως σε όλα τα συμβόλαια υγείας, έτσι και στην ταξιδιωτική ασφάλιση δεν καλύπτονται οι προϋπάρχουσες του ταξιδιού καταστάσεις – εκτός εάν δηλωθούν και τις αποδεχτεί η ασφαλιστική -, χρόνιες παθήσεις, επιπλοκές εγκυμοσύνης μετά τον 4ο μήνα κύησης κ.ο.κ.. Εξαιρούνται ακόμη κάποιες αθλητικές δραστηριότητες, οι οποίες κρίνονται ως επικίνδυνες.

«Οι περιορισμοί έχουν να κάνουν με την ηλικία του ταξιδεύοντος και το εάν θα καλυφθεί μόνο για ατυχήματα. Βεβαίως, τα όρια είναι μεγάλα», εξηγούν τα παραπάνω στελέχη και καταλήγουν: «Ορισμένοι ασφαλιστικοί οργανισμοί, ωστόσο, διαθέτουν μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων, αναλαμβάνοντας την κάλυψη ατυχημάτων, με επιβάρυνση ανάλογη της δραστηριότητας».

 

Διαβάστε επίσης

Ταξιδιωτική Ασφάλιση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε στην εποχή της Covid-19

Ακυρώθηκε η πτήση λόγω κορωνοϊού; Αν έχετε ταξιδιωτική ασφάλιση, θα αποζημιωθείτε

Ταξιδιωτική ασφάλεια και άμεση ιατρική βοήθεια: Τι πρέπει να ξέρουμε